فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال پنجاه و دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال پنجاه و دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد احمدی آشتیانی* صفحات 203-221
    آیه پنجاه و پنج سوره مایده یا آیه ولایت جایگاه بی بدیلی در گفتمان اعتقادی شیعه در موضوع ولایت دارد. متکلمان و مفسران شیعه براساس روایات صحیح ذیل این آیه، که در آثار روایی فریقین ماثور است، این آیه را ناظر به امامت امیرمومنان علی (ع) دانسته اند؛ اما مفسران اهل سنت با تکیه بر وحدت سیاق و پیوستگی معنایی آیات، این موضوع را انکار کرده و مدعای شیعیان را خلاف ظاهر قرآن قلمداد می کنند. خدشه ای که پاسخ درخوری دریافت نکرده و شیعیان با پذیرش آن، ثقل مباحث خود را بر نقل می گذارند. پژوهش حاضر با صحه گذاردن بر پیوستگی معنایی سیاق آیه ولایت، نادرستی معانی مطرح شده برای ولایت در این سیاق را نشان می دهد و بعد از آن با توجه به قراین موجود، معنای جدیدی را برای ولایت در این سیاق پیشنهاد می کند که هم سو با اعتقاد شیعیان در باب ولایت است. براین اساس، "تولی" به معنای طی کردن پلکان به سوی ولی است و "ولی" کسی است که افراد تحت ولایت خود را به سوی ارتفاعات یا اعماقی که در آن قرار گرفته است، سوق می دهد. خداوند، اعراب را از اینکه تفکر و فرهنگ خود را از اهل کتاب بگیرند، نهی می کند و می خواهد تا تنها چشم به او، رسول الله و مومنان مطرح شده در آیه ولایت داشته باشند. این معنا روشن می سازد که این مومنان نمی توانند گروهی غیر از اهل بیت باشند.
    کلیدواژگان: آیه ولایت، اهل کتاب، پیوستگی آیات، تحریف معنایی قرآن، تولی و تبری، تهوک
  • داود اسماعیلی، اکرم مختاری* صفحات 223-244
    تشابه لفظی و تکرار داستان های قرآن از جمله مواردی است که می توان با تامل بر نقش سیاق به تحلیل آن پرداخت. پژوهش پیش رو با بررسی کارکرد سیاق به تبیین علل تکرار داستان آفرینش در قرآن پرداخته است. از این رو با توجه به نقش محوری ابلیس در سوره های اعراف، حجر، اسراء و ص، قراین پیوسته لفظی و غیرلفظی این آیات مورد توجه قرار گرفته است. یافته های پژوهش، حاکی است که با وجود تکرار برخی عبارات در ظاهر این آیات، داستان در هر سوره در سیاقی متفاوت شکل گرفته؛ به گو نه ای که چینش اعجازآمیز عبارات به ظاهر مکرر، در راستای آن قابل تحلیل است. در سوره اعراف محاوره خداوند و ابلیس از شدت و غضب بیشتری نسبت به مورد مشابه آن در سوره های دیگر برخوردار است. در سوره حجر سرپیچی ابلیس و در سوره ص تکبرورزی وی بروز بیشتری دارد و در سوره اسراء قراین سیاق، از تحقیر آدم توسط ابلیس حکایت دارد.
    کلیدواژگان: ابلیس، سوره اسراء، سوره اعراف، سوره حجر، سوره ص، سیاق
  • ابراهیم اقبال*، سیده نفیسه الدبونی صفحات 245-283
    قرآن کریم سامان یابی علوم بسیاری از جمله علم بدیع را سبب شده است و «استطراد» یکی از آرایه های بدیع است که با وجود سابقه طولانی و اهمیت بسیار، تعریف منسجمی از آن ارایه نگردیده و کاربرد آن در قرآن کریم آن چنان که باید، نمایان نگشته است؛ به نحوی که برخی از تفاسیر، با استناد به سیاق، منکر آن شده و از درک حقایق بازمانده اند؛ اما اینک، این مسئله مطرح می شود که آیا می توان با بازتعریف آن، تفسیر قابل قبولی از آیات استطراد ارایه داد؟ و نقش آن را در تفسیر صحیح تبیین کرد؟ و نشان داد که عملکرد مفسران در این آیات چگونه بوده است؟ این تحقیق با روش توصیفی - تحلیلی به نتایج زیر دست یافت: استطراد عبارت است از خروج از یک معنا و ورود به معنایی جالب و زاید یا در خور توجه و اصلی که در ظاهر بی ارتباط ولی در واقع مرتبط است و دوباره به معنا و مطلب اول بازمی گردد و در تفسیر، بیانگر آن است که نسبت به ماقبل و مابعد خود از هویتی مستقل برخوردار  بوده و با آن دو، دارای وحدت موضوعی است و مفسران در عمل به آن، دچار اختلاف شده و در نحوه تطبیق استطراد در آیات به چهار دسته تقسیم شده اند: نفی مطلق، اثبات مطلق، قبول به عنوان یکی از وجوه تفسیر، اما با اعتبارگرفتن مصادیق مختلف و تناقض در نفی و اثبات آیات یکسان.
    کلیدواژگان: آیه اکمال، آیه تبلیغ، آیه تطهیر، استطراد، بلاغت، تفسیر قرآن کریم
  • حسن خرقانی* صفحات 285-306
    ویژگی اصلی متن انسجام است و از پیوندهایی که اجزاء یک متن را به هم مرتبط می سازد، انسجام واژگانی شامل «تکرار» و «هم آیی» است که مبتنی بر رابطه معنایی واژگان با یکدیگر است. «مراعات نظیر»، مصداق «هم آیی» است و در آن واژه هایی در سخن به کاربرده می شوند که همه، داخل در یک مجموعه و زمینه معنایی قرار دارند. در «تضاد» نیز «هم آیی» وجود دارد؛ زیرا در آن تداعی معانی صورت می گیرد. این مقاله به شیوه تحلیل ادبی، تناسب های معنایی واژگان را در سوره انعام دنبال می کند. انعام که پیام اصلی آیات آن، مبارزه با شرک و دعوت به توحید است؛ از آفرینش، گسترده سخن می گوید و تصاویر طبیعت در آن نمودی بارز دارد. همچنین درباره انسان و  اعضای بدن، کارکردها و فعالیت های جسمانی و زندگی اجتماعی او، مجموعه های گوناگون واژگانی یافت می شود. افعال و صفات الهی نیز سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند. با بررسی سوره انعام به خوبی روشن می شود که نمونه های «مراعات نظیر» در آن فراوان است و با «تضاد» در هم تنیده اند و تصویرهایی می سازند که هماهنگ و همسو با اهداف و محور سوره است و همبستگی موضوعی آن را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: انسجام، سوره انعام، مراعات نظیر
  • فاطمه دست رنج*، مجید زیدی جودکی صفحات 307-324
    تحلیل الفاظ و شناخت روابط مفهومی بین آن ها، یکی از راه های دست یابی به دقایق معناست، در رابطه با قرآن کریم که از سطوح معنایی متعددی برخوردار است و چینش واژگان آن در نهایت انسجام است، تحلیل کیفیت کاربست واژگان و توصیف مقوله معنایی آن به وسیله شرایط و چگونگی کاربرد آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. مقاله حاضر با روش تحلیلی - توصیفی در راستای بررسی دلایل  اظهار در سوره های بقره و آل عمران به این نتایج دست یافت که سیاق آیات؛ نقش محوری در تبیین دلیل ادبی بکارگیری ضمیر بجای اسم ظاهر داشته و مفاد آیاتی که در آن ها اظهار صورت گرفته، تکالیف و احکام محوله به بندگان و تقابل بین دو امر پسندیده و ناپسند است که در غالب موارد، لفظ جلاله «الله» اظهار شده است. تقریر و تمکین، جاری مجرای مثل شدن، دفع توهم و رفع ابهام و اشاره به عموم حکم از جمله دلایل اظهار است.
    کلیدواژگان: آل عمران، اضمار، اظهار، بقره، بلاغت
  • محمدرضا شاهرودی*، محمد فراهانی صفحات 325-344

    به پیام های نمادین و برگرفته از بیانات امام حسین (ع) یا فرهنگ غنی مستفاد از قیام حسینی، «شعارهای عاشورایی» اطلاق می شود. این شعارها در آثار تاریخی، مقاتل و سیره امامان (ع) ملاحظه می شود؛ اما تاکنون خاستگاه ها و گونه های آن با ابزار علمی مورد مداقه قرار نگرفته است. به جهت درهم آمیختگی شعارهای مستند و غیرقابل استناد در نقل های مربوط به واقعه عاشورا، شناخت گونه های این شعارها و سنجش آن ها به منظور بهره وری بیشتر فردی و اجتماعی، ضروری است؛ چه، با مطالعه در زمینه پیدایش و تطور شعارهای عاشورایی درمی یابیم که پاره ای از این شعارها دارای منشا سیاسی، عرفانی یا اخلاقی است. «شعارهای عاشورایی» در میان منابع دینی، بیشترین تقارب را با حدیث و بیشترین قابلیت سنجش را با معیارهای ثابت شده در علوم حدیث دارا هستند؛ لذا با کاربست اصول این علوم، می توان به صحت و میزان اصالت آن ها دست یافت. این شعارها با اعمال آموزه های دانش های حدیثی بدین گونه قابل طبقه بندی اند: 1. شعارهایی که در آن، نقل، صحیحا به لفظ و معنا صورت گرفته و انتساب آن ها به امام حسین (ع) به مثابه خبر صحیح است؛ 2. شعارهایی که در آن، به دلیل وجود متابعات و شواهد، نقل به معنا رخ داده است، ولی ماهیت روایی دارد؛ 3. شعارهایی که نقل به معنا نشده است، ولی مضمون آن ها با روایات صحیح الصدور تایید می شود؛  4. شعارهایی که ساختگی است و به واسطه اطلاق یا عمومیت الفاظ و برخی برداشت های غلط از آن نمی توان پذیرفت که از ناحیه معصوم (ع) صادر شده باشد.

    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، شعار، عاشورا، فقه الحدیث، کربلا، نقدالحدیث
  • مصطفی معلمی* صفحات 345-362

    ابوجعفر مرعشی محدثی بوده که ابومنصور طبرسی و ابوسعد سمعانی بی واسطه از او روایت کرده اند. طبرسی در کتاب الاحتجاج روایات تفسیر منسوب به امام حسن عسکری (ع) را از ابوجعفر مرعشی نقل کرده است. نویسنده الاحتجاج تمام روایات را بدون ذکر سند آورده است؛ اما روایات تفسیر یادشده را به دلیل عدم اشتهار این تفسیر، با ذکر سند مقرون ساخته است. سمعانی نیز در الانساب ابوجعفر مرعشی را شناسانده است. درباره ابوجعفر مرعشی، دانسته های اندکی وجوددارد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی تلاش کرده تا با جستجو در منابع مختلف تاریخی و حدیثی، داده ها درباره ابوجعفر مرعشی تا حد ممکن کامل شده و تحلیل گردد. یافته ها نشان می دهد، ابوجعفر مرعشی محدث و ادیبی شناخته شده میان دانشمندان شیعه و سنی عصر خویش بوده است؛ اما در عین حال مهمترین منبعی (الانساب) که وی را معرفی نموده، او را غالی در تشیع خوانده است. به نظر این ادعا با محتوای تفسیر یاد شده، که وی یکی از ناقلان آن بوده، بی ارتباط نبوده است.

    کلیدواژگان: ابوجعفر مهدی بن ابی حرب، ابومنصور طبرسی، تفسیر منسوب به امام عسکری (ع)، عبدالکریم سمعانی
|
  • Farhad Ahmadi Ashtiani * Pages 203-221
    The Verse 5: 55, i.e. wilāyah verse, has an undeniable position in the Shi'a belief discourse on the subject of Guardianship. Shiite theologians and commentators, based on the correct narrations under this verse, which are found in the hadith sources of both Shi'as and Sunnis, consider this verse to be dealt with the Imamate of Ali (as). But Sunni commentators deny it, relying on the unity of meaning and semantic continuity of the verses, and dismiss the claim of Shi'as as contrary to the appearance of the Qur'an. The disagreement has not been answered properly as well as Shias base their beliefs merely on hadiths. Confirming the semantic consistency in the context of the wilāyah verse, the present paper shows the incorrect meanings of wilāyah. Based on existing evidences then it proposes a new meaning for wilāyah, which is in accordance with the Shiite opinion. Accordingly, “tawallī” means climbing up the stairs towards the “walī” (guardian) who leads the people under his guardianship to the heights or depths in which he is located. God forbids the Arabs to take their thought and culture from Jews and Christians, and orders them to pay attention only to “the Prophet (PBUH)” and the “believers” mentioned in the verse. This meaning makes clear that these “believers” cannot be anyone other than the Ahlul-Bayt (as), Household of the Prophet (PBUH).
    Keywords: Consistency of Verses, People of the Book, Semantic Distortion of the Qur’an, Tahawwuk, Tawallī, Tabarrī, Wilāyah Verse
  • Davod Esmaeli, Akram Mokhtari * Pages 223-244
    Verbal Similarities (tashābuh) and repetition in the Qur’anic stories may be studied through the context (sīyāq). The present research through the function of the context explains the reasons behind the repetition of the Qur’anic story of creation. For this purpose, verbal and nonverbal context of the verses referring to Iblis in Surahs 'A'rāf, Ḥijr, 'Isrā', and Ṣād are studied. Findings show that in spite of repetition of some statements, the context of the story in each Surah is different as such the order of apparently repeated statements are considered as miraculous. In Surah 'A'rāf, the dialogue between Allah and Iblis is more fierceful than similar statements in other Surahs. In Surah Ḥijr, disobedience of Iblis and in Surah Ṣād, his arrogance is more emphasized. In Surah 'Isrā', the context shows humiliation of Adam by Iblis.
    Keywords: Context, Iblis, Surah 'A'rāf, Surah Ḥijr, Surah 'Isrā', Surah Ṣād
  • Ebrahim Eghbal *, SEYEDE NAFISE ALDABOONI Pages 245-283
    The Holy Qur’an brought about the formation of many sciences, including the rhetoric science (badī'). “Istiṭrād” (digression/changing the subject) is one of the arrays of the rhetoric science that, despite its long history and importance, its exact definition is not clear and its application in the Holy Qur’an has not been defined as it deserves, as such some exegetes, based on the context, denied it and failed to understand it. The question arises here as to whether through redefining Istiṭrād is it possible to provide an acceptable interpretation of the such verses? Is it possible to clarify its role in the correct interpretation and show how did the exegetes’ practice in these verses? The present research, based on the descriptive-analytical method, concludes: Istiṭrād means leaving a meaning and entry into an interesting and redundant or worthy of attention and originality meaning which is seemingly irrelevant but in fact related, and again goes back to the first meaning and content. In the exegetical terms it indicates that it has an independent identity in connection to its before and after words in the context, with which it has a thematic unity. The exegetes disagreed on how to act on it. They may be divided into four categories on the verses of Istiṭrād: absolute negation, absolute acceptance, acceptance as one of the aspects of interpretation but with different examples, and contradictions in negation and acceptance.
    Keywords: Interpretation of the Holy Qur’an, Rhetoric, Istiṭrād, The Verse of Perfection (ikmāl), The Verse of Propagation (tablīq), The Verse of Purification (taṭhīr)
  • Hasan Kharaghani * Pages 285-306
    The main characteristic of the text is consistency. Among the connections which link the elements of a text is lexical consistency, including "reiteration" and "collocation", which is based on the semantic relationship between words. “Congruence” or murā'āt al-naẓīr is an instance of collocation, in which a collection of words exists that all are within a set and one semantic field. There is also collocation in opposition (taḍād), for it forms the association of meanings. This paper, based on the literary analytical method, aims at presenting the semantic harmonies of the words of Surah al-An'ām. The significant point of the verses of al-An'ām is fighting idolatry and calling for Monotheism. The issue of creation is broadly described by this Surah and the images of nature are reflected in it. Various lexical collections are also found about man and his organs, physical functions and activities, and man’s social life. Attributes and actions of God allocate a considerable share as well. It is proved through examining this surah that examples of congruence are much and are intertwined with oppositions. They produce images in harmony with the aims and pivot of the surah and prove its thematic correlation.
    Keywords: congruence, cohesion, Surah al-An'ām
  • Fatemeh Dastranj *, Majid Zedi Jodaki Pages 307-324
    Analyzing the words and recognizing the conceptual relations between them lead to reveal facts of the meaning. As for the Holy Qur’an which possesses several semantic levels and best coherence of the order of words, it is very important to analyze the quality of word usage and describe its semantic category by its conditions and how it is used. Based on the analytical method, the present paper examines the reasons for Iẓhār (appearance) in Surahs al-Baqarah and Āl-‘Imrān. Findings show that the context of the verses played a pivotal role in explaining the literary reason for using the pronoun instead of the noun. In addition, the verses in which Iẓhār appears contain obligations ordained to the servants and the confrontation between two good and evil practices mostly with the appearance of the word of “Allah”. Referring to the cause of the sentence, replacing proverbs, pointing to the public or specific decree as well as to taqrīr and tamkīn, are among the reasons for Iẓhār.
    Keywords: Al-Baqarah, Āl-‘Imrān, Eloquence, Iḍmār, Iẓhār
  • MohammadReza Shahroodi *, Mohammad Farahani Pages 325-344

    Symbolic messages received from the remarks of Imam Hussain (AS) or the rich culture relevant to his rising are known as Ashura mottoes/slogans. These mottoes are seen in works on history, battles, and the biographies of Imams (AS). However, their bases and varieties have not been yet carefully studied through scientific methods. Since reliable mottoes in the historical accounts of Ashura are intertwined with unreliable ones, it is necessary to know their various types and their assessment towards further individual and social application. Indeed, study of the rising and development of Ashura mottoes indicates that a number of these mottoes have political, mystical or moral bases. Amongst religious works Ashura mottoes have the closest tie with Hadith and the utmost capacity to be assessed based on definite criteria established in Hadith studies. Applying the principles of Hadith disciplines, therefore, one may recognize the authenticity of such accounts. Accordingly, these mottoes may be classified as follow: 1. Mottoes in which transmission has occurred correctly in terms of words and meanings, and hence in terms of their attribution to Imam Hussain (AS). They are considered as authentic Hadiths. 2. Mottoes which there are evidences for their being paraphrased although maintaining their Hadith nature. 3. Mottoes not paraphrased but supported by authentic Hadiths. 4. Mottoes which are fabricated, and it is not correct to recognize them as originating from the Infallibles (AS), due to their broad or general address, and certain wrong readings from them.

    Keywords: Ashura, Criticism of Hadith, Comprehending Hadith, Imam Hussain (AS), Karbala, Motto
  • Mostafa Moallemi * Pages 345-362

    Abū Jaʿfar Marʿashī was a narrator through whom Abū Manṣūr Ṭabrisī and Abu Sa'd Sam'ānī quoted directly. Sheikh Ṭabrisī in the book al-'Iḥtijāj cited the exegetical Hadiths attributed to Imam Hassan ʿAskarī (AS) from Abū Jaʿfar Marʿashī. Although the author of al-'Iḥtijāj quoted all Hadiths without sand, he brought those of the aforementioned commentary with their sanads, as it was unknown. Sam'ānī also introduced Abu Ja'far in his book al-‘Ansāb. However little is known about Abu Ja'far Marʿashī. Using the descriptive-analytical method, the present paper aims to go through historical and hadith documents and give at hand a possibly complete information and analysis about Abu Ja'far. Findings show that he was a famous traditionist and literary scholar among Shi'a and Sunni scholars of the time, while al-‘Ansāb, the main source which introduced him, mentioned him among Shiite exaggerators (ghulāt). Seemingly, this claim was in terms of the commentary attributed to him, about which there is such a claim as well.

    Keywords: Abdul Karīm Sam'ānī, Abū Jaʿfar Marʿashī, Abū Mansūr Ṭabrisī, The Commentary of Imam Hassan al-ʿAskarī